Onthaalouder / gastouder worden

Als je het leuk vind om met kinderen om te gaan, dan kun je eens overwegen om onthaalouder of gastouder te worden. Dit is een prima bijverdienste welke ook goed gecombineerd kan worden met het ouderschap of met een een andere parttime functie. Je bepaalt namelijk zelf de dagen waarop je kinderen wilt opvangen. Er is een enorme vraag naar onthaalouders c.q. gastouders die enkel in kunnen staan voor buitenschoolse opvang, dus als jij na de reguliere schooltijden beschikbaar bent, kun je hier wat geld mee bijverdienen.

Volgens de Belgische wetgeving moet je minimaal 21 jaar oud zijn en in het bezit zijn van een attest levensreddend handelen. Je kunt kiezen om zelfstandige onthaalouder te worden of om je aan te sluiten bij een dienst voor onthaalouders.

De Nederlandse wetgeving stelt dat je minimaal 18 jaar moet zijn om gastouder te kunnen worden. Tevens dien je in het bezit te zijn van een EHBO-certificaat. Ook kun je er voor kiezen om zelfstandig aan de slag te gaan of om je aan te sluiten bij een gastouderbureau.


Leer alles over het gastouderschap: paraktijkgids gastouder worden